Το νέο βιβλίο της Φωτεινής Τομαή «Κωδικός Γκάντερ: Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, παρουσιάστηκε επίσημα το μεσημέρι σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ίδρυμα εικαστικών τεχνών και μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα.

«Μόνο αντίδωρο από πλευράς μου, να τους χαρίσω με τη γραφή μου μια συναρπαστική ιστορία μιας άλλης εποχής, πόνου και αίματος, δόξας και συντριβής που ανέδειξε ήρωες και προδότες, συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής και μαχητές της Αντίστασης, με τους τελευταίους αντί της γλυκιάς χαράς της ελευθερίας, να ανεβαίνουν έναν νέο Γολγοθά μετά την απελευθέρωση» ανέφερε η συγγραφέας του βιβλίου Φωτεινή Τομαή.

Η συγγραφέας του βιβλίου Φωτεινή Τομαή

Στη συνέχεια η κ. Τομαή εκμυστηρεύθηκε τους λόγους που την οδήγησαν στη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου. «Η έρευνα είχε διάρκεια μεγαλύτερη μιας δεκαετίας και, ενώ θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα βιβλίο για λίγους -ακαδημαϊκούς κυρίως- με σχόλια και παραπομπές, προτιμήθηκε η μυθιστορηματική γραφή για να το διαβάσουν οι πολλοί, μήπως και βρει λύτρωση και δικαίωση αυτός ο υπέροχος ήρωας του βιβλίου μου, το φτωχόπαιδο από την Κάρπαθο με τη γνήσια ελληνική ψυχή και τον απέραντο σεβασμό στη δεύτερη πατρίδα του, την Αμερική, εκείνη που του χάρισε τα φώτα της γνώσης για να μπορέσει να προκόψει και να κάνει τους δικούς του περήφανους στη γενέτειρα του, το μικρό χωριό Όθος της Καρπάθου».

Φωτεινή Τομαή, Άρης Πορτοσάλτε, Νίκος Δένδιας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Θανάσης Παφίλης 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Φωτεινή Τομαή στα μηνύματα που στέλνει στην κοινωνία μας η ανάγνωση του βιβλίου, αλλά και στις κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής του Προέδρου Τραμπ. «Ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης βρέθηκε σε ηλικία 19 – 20 ετών μετανάστης στην Αμερική και δεν θα μπορούσε να μπει στη χώρα αν δεν άλλαζε μια μικρή λεπτομέρεια στα χαρτιά του ο Αμερικανός υπάλληλος στο Ellis Island, ονόματι Foster. O Γεωργιάδης δούλεψε παράνομα, σπούδασε στο περίφημο Κάρνεγκι και απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα δυο δεκαετίες αργότερα. Αν του είχε απαγορευθεί η είσοδος και η διαμονή, αν δεν είχε στρατευθεί στις τάξεις της Αμερικανικής Αεροπορίας και στη συνέχεια στις Μυστικές Υπηρεσίες, την πρόδρομο της CIA, την OSS και δεν είχε σταλεί στη βάση της Τουρκίας για να οργανώσει ως τουρκόφωνος και ελληνόφωνος το αντάρτικο στον Έβρο, που το είχε διαλύσει η διαβόητη Intelligence, αν δεν είχε ξεχάσει πόσο λίγο Αμερικανός και πόσο περισσότερο απείθαρχος και ευρηματικός Έλληνας γεννήθηκε, σαν πάτησε μετά 28 χρόνια σε ελληνικό έδαφος και αν δεν είχε αγνοήσει τις διαταγές της Ουάσιγκτον να μην μπει ο ίδιος στην κατεχόμενη Ελλάδα και να διακινδυνεύσει τη ζωή του, διερωτώμαι – είμαι σίγουρη και εσείς – θα είχε τελειώσει και σε βάρος ποίου εκείνος ο πόλεμος;» ανέφερε επιγραμματικά η συγγραφέας του βιβλίου.

Πήτερ Γεωργιάδης (στην οθόνη), γιος του Αλέξανδρου Γεωργιάδη

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Άρης Πορτοσάλτε – Φωτεινή Τομαή – Γιώτα Λιβάνη

Για την πολύπλευρη προσωπικότητα του «Αλέκου του Αμερικανού», του «Καρπάθιου Έλληνα» – τα προσωνύμια του Αλέξανδρου Γεωργιάδη– και το βιβλίο της Φωτεινής Τομαή μίλησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Δένδιας και ο Θανάσης Παφίλης.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης θα μπορούσε να είναι η βάση για μια σειρά στο Netflix»

«Η Φωτεινή Τομαή μάς φέρνει σε επαφή με ένα πρόσωπο που είναι μυθιστορηματικό. Ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης θα μπορούσε από μόνος του να είναι η βάση για μια νέα σειρά στο Netflix», ανέφερε προλογίζοντας το βιβλίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σχολίασε περαιτέρω πως ίσως αυτή να είναι η μοίρα του βιβλίου και της μαρτυρίας, «γιατί το ωραιότερο στάδιο της αφήγησης είναι η αναπαράσταση, και άρα το επόμενο βήμα μπορεί να είναι μια ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά».

«Η Φωτεινή Τομαή, πρέσβης, εμπειρογνώμων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διευθύνει το Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών για πάρα πολλά χρόνια, έχει αυτή την ερευνητική αίσθηση, ξέρει πότε μπορεί να ανακαλύψει ένα διαμάντι από το πουθενά, πότε πέφτει πάνω σε μια φλέβα ντοκουμέντων, αποκαλύψεων, νέων στοιχείων, και επειδή είναι ιστορικός γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η πύκνωση του χρόνου στην ιστορία», σημείωσε.

Νίκος Δένδιας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φωτεινή Τομαή, Θανάσης Παφίλης

Εξιστορώντας την πορεία του πρωταγωνιστή του βιβλίου, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως η παραδιπλωματική δραστηριότητα του πρωταγωνιστή του βιβλίου θυμίζει σκηνικό των «Ακυβέρνητων Πολιτειών» του Τσίρκα ή της γνωστής ταινίας «Καζαμπλάνκα».

Στη συνέχεια ανέδειξε την ιστορική σημασία της προσφοράς του Αλέξανδρου Γεωργιάδη, λέγοντας πως οργάνωσε έναν «άγνωστο Γοργοπόταμο». Ο άγνωστος Γοργοπόταμος του Γεωργιάδη που αφορά δύο γέφυρες στο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, έχει το στοιχείο της στρατηγικής χρησιμότητας για το σύστημα μεταφορών, αλλά δεν επιτυγχάνει τη συνεργασία των αντιστασιακών οργανώσεων γιατί δεν υπάρχει μια αντιστασιακή οργάνωση πέραν του ΕΑΜ που να είναι αποδεκτή, είπε.

Νίκος Δένδιας – Φωτεινή Τομαή 

Νίκος Δένδιας: Ο Αλέκος Γεωργιάδης γύρισε στην πατρίδα του για να βοηθήσει τις δυνάμεις του φωτός στη μεγάλη σύγκρουση με το σκότος

Ο Ελληνοαμερικανός ήρωας υπήρξε εθελοντής, πήγε ο ίδιος και κατατάχθηκε για να πάρει μέρος στον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας για την ελληνική καταγωγή του ήρωα, στάθηκε στην περιγραφή που κάνει ο ίδιος ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης για τη ζωή του στη βιομηχανική μεγαλούπολη των ΗΠΑ, Πίτσμπουργκ και την αντιπαραβολή της με τη δική του νεανική ανάμνηση του Αιγαίου, «του δικού μας χαρακτηριστικού φωτός και του γαλάζιου της θάλασσας, αυτό που σε κάθε Έλληνα παραμένει πάντοτε στην καρδιά του και αντιστοιχεί σε σμίκρυνση, σε συμβολισμό και σε εικόνα αυτού που είναι για μας η πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

Παναγιώτης Πικραμμένος, π. Πρωθυπουργός, Φωτεινή Τομαή 

Προσεγγίζοντας τη δράση του Αλέκου Γεωργιάδη, είπε πως παίρνει στις τοποθετήσεις του μια σαφή θέση, και αυτό του κόστισε την περίοδο του Μακαρθισμού.

Επικεντρώνοντας την ομιλία του στο βιβλίο, είπε πως διακρίνει ίχνη αντικειμενικότητας και καταθέτοντας τη δική του γεύση από την ανάγνωση του βιβλίου, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι προκύπτει πως «ο Αλέκος Γεωργιάδης ήταν ένας άνθρωπος καλών προθέσεων, ο οποίος γύρισε στην περιοχή της πατρίδας του για να βοηθήσει τις δυνάμεις του φωτός στη μεγάλη σύγκρουση με το σκότος, και αυτό που διαβάζουμε εδώ είναι η δική του γωνία με ένα εξαιρετικό και ευχάριστο τρόπο μεταφερμένη από τη Φωτεινή Τομαή».

Θανάσης Παφίλης: «Το βιβλίο έχει αξία ιστορικού ντοκουμέντου»

«Όταν μου ζητήθηκε να παρουσιάσω αυτό το βιβλίο, δεν είχα αντιληφθεί τον θησαυρό που έκρυβε. Το πήρα και το διάβασα με τη μία» αποκάλυψε ο Θανάσης Παφίλης. Καταθέτοντας τη δική του ματιά από την ανάγνωση του βιβλίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο πως έχει αξία ιστορικού ντοκουμέντου και η συνεισφορά του είναι πολύ μεγάλη.

Εστιάζοντας στο βιβλίο, είπε πως πέρα από το ότι είναι καλογραμμένο και ότι είναι καταπληκτική η ιδέα της Φωτεινής Τομαή, τόνισε πως δικαιωματικά είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο γιατί τεκμηριώνονται όλα αυτά τα οποία γράφει.

Αλέξανδρος Λυκουρέζος – Φωτεινή Τομαή 

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, «το βιβλίο αναδεικνύει πως όλη η αντικομουνιστική προπαγάνδα και η διαστρέβλωση της ιστορίας, τώρα βρίσκουν έναν πολέμιο, ο οποίος δεν είναι κομμουνιστής».

Στη συνέχεια ο κ. Παφίλης μίλησε για τον Αλέξανδρο Γεωργιάδη και τις ιδιόχειρες σημειώσεις του στις οποίες στηρίχθηκε το βιβλίο, και σημείωσε πως τα καταγράφει με σεβασμό στην αλήθεια, αντικειμενικά και ανυστερόβουλα.

«Δεν είναι δοκίμιο, αλλά ένα ντοκουμέντο που διαβάζεται ως μυθιστόρημα»

Ακτινογραφώντας επιγραμματικά το βιβλίο και τον ήρωα του, ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε είπε πως ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης είναι μια ακόμα μεγάλη μορφή μεταξύ των ανθρώπων που έδωσαν τον εαυτό τους στη μάχη εναντίον του Άξονα.

Μιλώντας εκ μέρους του εκδοτικού οίκου Λιβάνη, η Γιώτα Λιβάνη, σε σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε πως το βιβλίο της αναδεικνύει πέρα από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή του, και τον ρόλο των Ελλήνων παγκόσμια και επισήμανε πως δεν είναι δοκίμιο, αλλά ένα ντοκουμέντο που διαβάζεται ως μυθιστόρημα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης, οι βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Νίκος Νικολόπουλος, πρώην υπουργοί και βουλευτές, πρέσβεις επί τιμή και ενεργεία στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας, πρέσβεις ξένων χωρών, ακαδημαϊκοί και στρατιωτικοί.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός 5λεπτου φιλμ με την ομιλία του γιου του Αλέξανδρου Γεωργιάδη, δικηγόρου στο Πίτσμπουργκ, Πήτερ, κατά τη στιγμή απόδοσης μετά θάνατον τιμών στον πατέρα του, τον περασμένο Οκτώβριο, στον επιβλητικό χώρο του Μνημείου Βετεράνων του Β’ ΠΠ της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ