Η τωρινή θεσμοθετημένη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, στην πραγματικότητα ήταν στα σκαριά ήδη από το 1956. Επί των πρώτων ημερών της κυβερνήσεως της Ε.Ρ.Ε(1) του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπήρχε η σκέψη να ενοποιηθούν οι εκλογικές περιφέρειες Δωδεκανήσου, με τις Κυκλάδες.

Εκείνη την περίοδο, υπουργός Βιομηχανίας στη νεοπαγή κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ήταν ο Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας της Νάξου. Την ίδια περίοδο, εκλεγμένος πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ε.Ρ.Ε Δωδεκανήσου ήταν ο συμπατριώτης μας -πρόσφατα αποβιώσας σε μεγάλη ηλικία- ιατρός Γεώργιος Ανδρέα Χιωτάκης.

Eπαρχείο Καρπάθου-Κάσου

Εν όψει λοιπόν των κυοφορούμενων εκλογικών μεταλλάξεων, ο πολύπειρος Κυκλαδίτης υπουργός Βιομηχανίας Πρωτοπαπαδάκης αφίχθηκε στην Κάρπαθο με Θ.Ο.Α(2) του Πολεμικού Ναυτικού -μονίμως ναυλοχούμενο στο λιμάνι της Ρόδου- συνοδευόμενος από τον Νομάρχη Δωδεκανήσου Γεώργιο Ρεμπάκο και τον συμπατριώτη μας ιατρό Γεώργιο Α. Χιωτάκη.

Η επίσκεψη ήταν προφανές, αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει ένα πυρήνα  φίλα προσκείμενων παραγόντων, παρά αυτό καθ΄ εαυτό το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου του παραγωγικού υπουργείου Βιομηχανίας, αφού η μία και μοναδική τότε βιομηχανία του νησιού μας (Εξόρυξη & επεξεργασία γύψου) του Αθηναίου επιχειρηματία Λευτέρη Μουζάκη στο «Μεσοστράτι» του Βρόντη είχε  ήδη βάλει λουκέτο.

Κατά την άφιξη λοιπόν, τον υποδέχθηκαν στο «μουράγιο» οι τοπικές Αρχές: Έπαρχος, ο δήμαρχος ιατρός Γεώργιος Εμμ. Λοϊζος, ο πρόεδρος Δ.Σ Ηλίας Γ. Μακρής, οι κοινοτάρχες, οι προϊστάμενοι των δημοσίων Υπηρεσιών,  οι ναυτοπρόσκοποι Πηγαδίων,  το Δ.Σ του Σωματείου Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου και πλήθος κόσμου. ‘Έλαμψε όμως με την απουσία του ο Μητροπολίτης μας Απόστολος Παπαϊωάννου(3).  

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο, σχολιάσθηκε αρνητικά από τον υπουργό και είχε προεκτάσεις. Διότι, μετά τη σύσκεψη που ακολούθησε στο Επαρχείο στην οποία μάλιστα συζητήθηκε η κατασκευή λιμενοβραχίονα στα Πηγάδια, οι επίσημοι επιβιβάσθηκαν στα ΤΑΧΙ της εποχής και έκαναν τον γύρο της Κάτω Καρπάθου, με πρώτη στάση στο Απέρι.

Ο κοινοτάρχης Απερίου καλωσόρισε τους επισήμους και τους πρόσφερε καφέδες, κονιάκ και «γκαζόζες»(4) στο καφενείο «Τερψιθέα» του Μανώλη Τσαγκάρη, με τον Μητροπολίτη Απόστολο να αναμένει την εθιμοτυπική επίσκεψη του υπουργού στα Γραφεία της Μητρόπολης.

Ματαίως όμως, γιατί ο Πρωτοπαπαδάκης θεώρησε εαυτόν προσβεβλημένο από την μη παρουσία του Μητροπολίτη στην άφιξη του, όπως επιβάλει άλλωστε το πρωτόκολλο. Παρά τις παραινέσεις του γιατρού Γ. Α. Χιωτάκη να δώσει τόπο στην οργή και τους «τιμωρητικούς σωφρονισμούς», ο πεισματάρης πολιτικός ήταν αρνητικός. Έδωσε εντολή στην κουστωδία των επισήμων για τη συνέχιση της περιοδείας τους στα επόμενα χωριά, με τον Μητροπολίτη να παρακολουθεί από το παράθυρο την πομπή των  αυτοκινήτων με τους επίσημους σε πορεία, στο επόμενο χωριό, τη Βολάδα.

Ίσως και αναλογιζόμενος, ότι:
«Προτιμότερο το προλαμβάνειν, παρά το επανορθώνειν».

Τελικά, η πρόθεση ενοποίησης των εκλογικών περιφερειών των Νοτίων Σποράδων, δηλαδή της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων δεν προχώρησε και ο Πρωτοπαδάκης ούτε που χρειάσθηκε να ξαναεπισκεφθεί την Κάρπαθο και να υποστεί τη βάσανο των επιβεβλημένων συναντήσεων με τον μακαριστό Μητροπολίτη μας Απόστολο, και αντίστροφα, φυσικά.


1. Ε.Ρ.Ε (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση). Το πρώτο κόμμα που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής.

2. Θ.O.A = Θαλάσσια Οικονομική Αστυνομία. Πρώην ναρκαλιευτικό.

3. Αν η εκτίμηση μου ευσταθεί, υπήρξε φιλελεύθερων φρονήματων. Γνωστή η φιλία του Μητροπολίτη με τους Ροδίους πολιτικούς του Κόμματος των Φιλελευθέρων Γιάννη Ζίγδη και Στέλιου Κωτιάδη. Αμφότεροι ως γνωστόν, έφυγαν από τη ζωή χωρίς κομπόδεμα. Σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των: «Άρπαξε να φας και κλέψε να ΄χεις» πολιτικών μας.

4. Τοπικά αεριούχα ποτά του Γιώργη Παπαδόπουλου.

Προδημοσίευση από το νέο του Βιβλίο.