Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την υπογραφή συμφώνου «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».
Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το σύμφωνο που υπογράφηκε ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι είχε καταθέσει, δημόσια, τη σχετική πρόταση από τις αρχές του 2016.
Θέτει, όμως, το ζήτημα της χρηματοδότησης προκειμένου να αποκτήσει περιεχόμενο και στόχευση η προγραμματική σύμβαση.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση για τη διάθεση πόρων που θα στηρίξουν αυτή την προγραμματική σύμβαση και θα χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία έργα συντήρησης και ανάδειξης και τις υποδομές των δικτύων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Με δεδομένο ότι Δήμος και Περιφέρεια θα δεσμεύσουν πόρους για τη στήριξη αυτής της προγραμματικής σύμβασης, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που συνυπέγραψαν το αρχικό σύμφωνο.
Ο κ. Κόνσολας ζητά από τα δύο Υπουργεία να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το ακριβές ποσό που προτίθενται να διαθέσουν, για τη συμμετοχή τους στην Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου καθώς και τους κωδικούς από τους οποίους θα διατεθούν αυτά τα χρήματα.
Ζητά, επίσης, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων (4) μηνών για την προετοιμασία και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.
Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:
«Η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη. Η προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να έχει πολυετή ισχύ που να υπερβαίνει τον τετραετή κύκλο μιας κυβερνητικής θητείας.
Κυρίως, όμως, πρέπει να υπάρξει σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση από την Πολιτεία και τα δύο Υπουργεία για τη χρηματοδότηση από την πλευρά τους, αφού Δήμος και Περιφέρεια δεν μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους αυτό το βάρος.
Χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2018
Αρ.Πρ.: 3065/5-11-2018
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Ενεργοποίηση και χρηματοδότηση προγραμματικής σύμβασης για τα αναγκαία έργα συντήρησης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου»
Κυρία Υπουργέ,
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, με Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει προς τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μπαλτά, στις 29/08/2016 με αρ. πρ.: 1193, πρότεινα τη διαμόρφωση, υπογραφή και ενεργοποίησης μιας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων συντήρησης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Πρόσφατα και στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».
Έχοντας καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση εδώ και δύο χρόνια, θεωρώ θετικό το γεγονός.
Είναι δεδομένο ότι η ισχύς και η διάρκεια μιας τέτοιας προγραμματικής σύμβασης, υπερβαίνει την τετραετή θητεία μιας κυβέρνησης και πρέπει να έχει διάρκεια, αλλά και συνέχεια.
Η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη προς αυτή την κατεύθυνση.
Το μείζον, όμως, είναι να δεσμευτούν οι αναγκαίοι πόροι για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο μια τέτοια κίνηση.
Το Μνημείο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και απαιτούνται άμεσες εργασίες συντήρησης.
Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου συνδέεται με έργα, όπως τα δίκτυα, που και αυτά απαιτούν πόρους.
Συνεπώς, η υπογραφή ενός συμφώνου που θα οδηγήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης δεν αρκεί.
Θα πρέπει να υπάρξει σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση για τη διάθεση πόρων που θα στηρίξουν αυτή την προγραμματική σύμβαση και θα χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία έργα συντήρησης και ανάδειξης και τις υποδομές των δικτύων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Όπως είναι γνωστό, έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και για αυτό το ζήτημα που αφορά στις πηγές χρηματοδότησης.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1ον: Τη θέσπιση ενός εύλογου δείκτη ανταποδοτικότητας από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ρόδου. Ο δείκτης αυτός, σήμερα, είναι εξαιρετικά χαμηλός, η Πολιτεία εισπράττει εκατομμύρια από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου αλλά η ανταποδοτικότητα, με τη μορφή έργων συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
2ον: Τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, γιατί είναι αδιανόητο 219 ακίνητα να αποφέρουν μόνο 450.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
3ον: Τη θεσμική εκχώρηση ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι πόροι αυτοί να διατίθενται για έργα συντήρησης, ανάδειξης και τουριστικής προβολής μνημείων όπως η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Είναι σαφές ότι, όπως η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού θα δεσμεύσει πόρους για τη στήριξη αυτής της προγραμματικής σύμβασης, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που συνυπέγραψαν το αρχικό σύμφωνο.
Πρέπει, φυσικά, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, εντός τεσσάρων μηνών.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται η Κυρία και ο Κύριος Υπουργοί
- Ποιο είναι το ακριβές ποσό που προτίθεται να διαθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού, ως συμμετοχή του Υπουργείου στην Προγραμματική Σύμβαση. Από ποιο κωδικό θα προέλθει;
- Ποιο είναι το ακριβές ποσό που προτίθεται να διαθέσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως συμμετοχή του Υπουργείου στην Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Από ποιο κωδικό θα προέλθει;
- Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων (4) μηνών για την προετοιμασία και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου