Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης συμμετείχε στην ενημερωτική επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε από 8 μέχρι 10 Οκτωβρίου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, διεξήχθησαν ενημερωτικές συσκέψεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο, που ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ για την Ελλάδα (Θεσμοί), την Παρασκευή Μίχου, γενική δ/ντρια μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων για τις προκλήσεις της μετανάστευσης, με τον επικεφαλής εκπρόσωπο τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και με τον Χρήστο Στυλιανίδη, Επίτροπο για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Ο Βουλευτής Δημήτρης Γάκης στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση με τον κύριο Κοστέλο, παρουσιάστηκαν τα πιο βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την ελληνική οικονομία στο επόμενο – κρίσιμο – διάστημα. Ο ομιλητής, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της περιφερειακής σύγκλισης και στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου για τους συντελεστές Φ.Π.Α., σημειώνοντας ότι οι πολλές κλίμακες και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και παραβατικότητας ήταν οι κύριοι λόγοι της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών που ήταν απαίτηση των θεσμών. Για την περικοπή των συντάξεων υποστήριξε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η περικοπή δεν αποτελεί διαρθρωτική αλλαγή αλλά δημοσιονομική παρέμβαση που είναι επιτρεπτή από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από την καλή πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Το πλεόνασμα που προβλέπεται για το 2019 και 2020 επιτρέπει στην Ελληνική κυβέρνηση να μην περικόψει τις συντάξεις. Επεσήμανε επιπλέον ότι οποιοδήποτε θεσμική παρέμβαση όπως για παράδειγμα τυχόν κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου», που θέλει η Νέα Δημοκρατία, θα συσχετιστεί με την αλλαγή των όρων της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους.

Από την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες

Η κυρία Μίχου αναφερόμενη στο προσφυγικό, σημείωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα και ότι σύντομα θα εφαρμοστεί ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα απονομής ασύλου το οποίο θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών και την προώθηση των παράνομων μεταναστών με ταχύτερους ρυθμούς.

Ο κύριος Σχοινάς μίλησε για θέματα της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Επίτροπος Στυλιανίδης παρουσίασε το νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών – RescEU, που αποτελεί αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και προβλέπεται σύντομα να εγκριθεί και να τεθεί σε λειτουργία.

Από την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες

Το νέο πρόγραμμα ουσιαστικής «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» θα έχει διαθέσιμους πόρους 200 εκατομ. ευρώ για δύο χρόνια, μέσα από τα οποία θα γίνει αναβάθμιση του εξοπλισμού και θα ενισχυθεί το σύστημα πρόληψης των φυσικών καταστροφών. Στην αναβάθμιση του εξοπλισμού προβλέπονται η ανανέωση του στόλου των Καναντέρ καθώς και η αναβάθμιση του εξοπλισμού που απαιτείται για τη διαχείριση των κρίσεων. Σε ερώτηση του Δημήτρη Γάκη για την οικονομική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών των πολιτιστικών μνημείων από τον σεισμό στην Κω, ο Επίτροπος Στυλιανίδης είπε ότι εξαντλήθηκαν όλες οι θεσμικές δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί.

Από την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες

Το νέο πανευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σχολίασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, «θα ενισχύσει τις εθνικές ικανότητες αντίδρασης με ευρωπαϊκές, όπως με πυροσβεστικά αεροσκάφη και εξοπλισμό άντλησης υδάτων, τα οποία θα συμπληρώνουν τις εθνικές ικανότητες και η κάλυψή τους θα γίνεται με ενωσιακή χρηματοδότηση. Είναι σημαντικό, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, ότι τα μέσα αυτά θα αποτελέσουν μέρος μιας «κοινής – ευρωπαϊκής – δεξαμενής πόρων» για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι στο RescEU προβλέπεται ενίσχυση της πρόληψης των καταστροφών και της ετοιμότητας. Προβλέψεις, που για την ευαίσθητη κλιματολογικά και δύσκολη γεωμορφολογικά και σε επίπεδο συγκοινωνιών νησιωτική μας χώρα, αποτελούν σημαντικά στηρίγματα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».